Szólásszabadság, Népszabadság módra
2016. augusztus 09. írta: Teréz Anyabagoly

Szólásszabadság, Népszabadság módra

"...amíg a sajtómunkások zsebükben hordják a sajtószabadságot, ebben az országban nem lesz igazi demokrácia..."    (Kepes András)

 nepstabadsaginzertmno_hu.jpg

A napokban tette közzé a Gemius Hungary Kft. médiakutató negyedéves gyorsjelentését a magyarországi internet felhasználók  tartalom fogyasztási adatairól, amiből - többek között - egy nagyon, nagyon figyelemre méltó tény olvasható ki. Nevezetesen az, hogy az olvasók (szebben hangzik így nevezni a "tartalom fogyasztókat") az online portálok közül legjobban a blogokat kedvelik. Ez, feketén-fehéren kiderül a látható adatokból.

Íme:

Top 10 asztali számítógépes internetes tartalom*

  1. Google.hu (4 879 045)
  2. Facebook.com (4 379 123)
  3. Youtube.com (4 224 443)
  4. Blog.hu (2 216 682)
  5. Origo.hu (1 995 335)
  6. Blogspot.com (1 907 061)
  7. Telekom.hu (1 856 949)
  8. Index.hu (1 726 964)
  9. Jofogas.hu (1 721 592)
  10. Gyakorikerdesek.hu (1 647 858) 

 

 10 mobilon fogyasztotott internetes tartalom*

  1. Blog.hu 1 302 742
  2. Origo.hu 1 091 558
  3. Index.hu 1 037 534
  4. Jofogas.hu 943 320
  5. 24.hu 913 414
  6. Nlcafe.hu 911 547
  7. Blikk.hu 865 174
  8. Nemzetisport.hu 840 919
  9. Hvg.hu 797 156
  10. Femina.hu 651 043

 (Forrás: Gemius - DKT 2016/06 (15+ belföldi közönség), *csak mérőkód alapján mért adatok)

Tabletten is a blog.hu a legolvasottabb, jó üzletet csinált az index.hu mikor a blog.hu megvásárolva utat nyitott a blogokkal jelentkező civilszférának. Lassan tudatosul az internet vezető portáljait üzemeltető, szerkesztő döntéshozóiban is az a nyugati sajtóban is elfogadott szemlélet, miszerint "Ha nem megy ellenük, csináld velük!" - erről 2007-ben, Barta Judit médiakutató egy remek tanulmányt tett közzé, amit érdemes elolvasni, bloggerként és szerkesztőként egyaránt. ITT! (katt)

Gyakorló bloggerként örömmel nyugtáztam az újabb hivatalos, mérőszámokkal igazolt megerősítést: érdemes blogolni.... még akkor is, ha olykor komoly ellenállással kell megküzdenünk. 

 

Miért is?


Mert a hivatásos újságírók, online portálok némelyike még mindig felemás módon, inkább ellenérzéssel, mint elfogadással viszonyul a bloggerekhez Valahogy úgy néz ki a helyzet, mintha a blogtér lenne az alkalmazott újságírók ubere. Fura, miközben az uber mellett és a taxisok ellen cikkeznek bőszen "hogy az Uber a jövő útja", a lelkük mélyén azt gondolják: 3,14csába a bloggerekkel, csak baj van velük!

 

Ezt támasztja alá, hogy az idén januárban, több éves működés után a Népszabadság megszüntette a civil bloggerek számára fenntartott oldalát, a NolBlogot.

 

Furcsa fintora a magyar médiának, hogy éppen a Népszabadság fogta be a száját a civil szféra íróinak, véleménymondóinak - jó nagy pofont adva ezzel a szólásszabadságnak! Az a Népszabadság, amelyik 2011-ban, a sajtótörvény életbe lépésekor, ilyen címlappal jelent meg:

nepszabadaag2.jpg

 

Az is nagyon érdekes, hogy a blogfelület megszűnéséről és az azt megelőző blogger lázadásról a maistream médiában még egy mínuszos hír sem jelent meg, pedig az ott történtek társadalompolitikai súlya felért egy kisebb kormányellenes tüntetéssel, ahol néhányan csápolnak, hol ezért, hol azért, hol amazért - súlytalanul, címlapra vágyva, amit meg is kapnak. 

 

Blogger szemmel és civil állampolgárként nézve is, a sajtó- és szólásszabadság földbe döngölése volt az, ami ott a januári megszűnést megelőzően lezajlott.  Még az sem barokkos túlzás, hogy a magyar média szégyene, amit ott a szolgáltató megengedett magának.

 

Két hónapig szerkesztő hozzá nem nyúlt a blogfelülethez! A kiemelt írás ott virított a fő helyen mozdulatlanul. Külön érdekessége, hogy az írás címe az volt: "Erdogan, kolosszális tévedésünk". Miközben a poszt állt (szerkesztőre várva), a külpolitikai helyzet nap mint nap változott, felül írta az abban foglaltakat, többszörösen! DE!!!!! A magát még mindig piacvezető napilapként hirdető Népszabadságnál megállt az idő - legalábbis a blogtérben. Eközben jöttek és jöttek az újabb posztok, frissülhetett volna az oldal, bőséges volt a merítési lehetőség, de ahogy megérkeztek az írások - úgy ki is futottak.

Néhány kivétellel... Mert a bennfentes bloggerek azért megtalálták a szerkesztőt, szerkesztőket, akik mikor éppen ráértek kiemeltek 3-4 posztot a kedvenceik kérésére - mondanom sem kell, hogy nem a legjobbakat. Ez perszer csak olaj volt a tűzre, mert a bloggerek nemcsak a blogfelület elhanyagolása, hanem az egyoldalú, gusztustalanul etikátlan  kiemelések ellen is lázadtak.  

Joggal!

Ugyanis egy nívós poszt elkészítése nagyon sok munkát igényel, valamint némi(!) informatikai, szerkesztési tudást is. Ehhez nem elég könnyű kézzel megírni egy témát, ma már a hitelességét alá is kell támasztani fotókkal, videókkal, amiket a neten fel kell kutatni.... Sok idő, sok munka, amit a blogszolgáltató szerkesztőinek még akkor is meg kell becsülniük, ha valamiféle rosszul értelmezett felsőbbrendűségi tudattól vezérelve, mélyen le is nézik a bloggereket. Már pedig a Népszabadságnál sok mindenben volt hiba, de ez utóbbi gyakorlat kiválóan működött.

Nem sok idő kellett egy mezei bloggernek ahhoz, hogy felismerje a blogtérben klikkek alakultak, s ezeknek a csoportoknak nem a civil közösség építése az elsődleges célja, hanem a saját fizetett pozíciójuk megőrzése. A legerősebb klikk a NolBlog vezető publicistájához, Föld S. Péterhez kapcsolódott. Az itt bloggerként író profi újságírónak bérelt pozíciója volt a kiemelt helyen. Őt onnan "leírni" a legprofibb újságíró sem tudta, pedig nem minden írása volt olyan, ami pályázhatott volna a Pulitzer díjra, viszont mindig kapcsolódott a magát liberálisnak mondó, maistream média által preferált gumicsont témákhoz. Kellő gyűlölettel tálalva, amit maró gúnnyal fűszerezett. Ehhez tapsolt a klikkjébe tartozó ünneplő blogger közönség. Mit tapsolt! Verbálisan szétverte az ellenvéleményt mondókat! Röpködtek a válogatott kocsmai hangú szitkok, a húhaanyádtól kezdve a másik blogger emberi méltóságának teljes szétcincálásáig. A szerkesztők még véletlenül sem függesztettek fel, vagy zártak ki ebből a klikkből valakit, még akkor sem, amikor megpróbálta szerkesztgetni valaki a blogfelületet.

Az igazán dühítőek azonban nem a verbális támadások voltak, hanem az informatikai manipulációk.

(Az, hogy adták-vették-vitték a bloggerek személyes adatait, IP-cimeit, egy másik történet)

Gyakorlat volt, hogy ha Föld S. feltett egy posztot, a blogjához tartozó számláló néhány perc alatt többezres látogatottságot mutatott, ami ha valós lett volna, lefagyasztja az egész rendszert. A "csapatához" tartozó néhány blogger számlálója is szaladt rendesen, míg a többieké, a legjobb, legnívósabb posztoké is pár százas olvasottságot ért el - a számláló szerint. S ez volt a valós

adat. Ma már ismert, a Népszabadság online felületének olvasottsága, ahogy mondani szokták a béka segge alá került. Az ite.hu, az e-gazdaságot leképező leglátogatottabb weboldalak listáján már 2014-ben, a Népszabadság.hu a 61. helyen állt. Viccesen érdekes azonban az, hogy a bloggerből lett Szily László működtette cink.hu ott loholt a nyomában, a 69. helyet jelentő látogatottsági mutatójával.                     

 

Az ite.hu idézett felmérése óta eltelt két év. A cink.hu szünetelti megjelenését, a Népszabadság megszüntette a NolBlogot, legalábbis a civil szféra számára.

 

Mert minden ellenkező tájékoztatás, híresztelés ellenére a NolBlog azért működik.

Így néz ki: http://nol.hu/nol_blog (ha a link nem nyílna meg, kattins IDE!)

A teljes blogfelületen három blogger szerepel, Föld S. Péter, PuPu és Jehu.

 

Nekem, mint egyszerű halandó olvasónak nem túl ígéretes étlap. Szegényes választék, még akkor is, ha nem látom, hogy ugyanott ugyan abban az időben egyszerre több szerző is feldolgozza ugyanazt a témát. 

 

Ami ezen az oldalon érdekes és figyelemreméltó, azok a mérőszámok. Ha megnyitunk egy-egy posztot akkor látható, hogy Föld S. Péter facebook-os tetszési indexe 13 ezer (link itt), PuPunál ugyan ez a szám 22 azaz huszonkettő!!!!! (sicc!) (link itt) Jehu még rosszabbul áll olvasottság tekintetében, az ő facebook mutatója 4, (link itt) azaz négyes!!!!!!!!  

Mit is lehet ebből kiolvasni? Talán azt, hogy jelen pillanatban Föld S. Péter a magyar média legolvasottabb, legkeresettebb publicistája? A számok szerint, a lakosság tartalom fogyasztó részével arányosan összevetve jobb, keresettebb mint a világsztár Oprah Winfrey, akinek Barack Obamával készült interjúját ugyancsak 13 ezren nézték meg Magyarországon? 

oprahwinfrey.jpg

 

Ennek eldöntését a kedves olvasóra bízom, mert én ehhez már nem találok szalonképes szavakat, különösen annak ismeretében nem, hogy tudom PuPu saját blogja kiemelkedően magas látogatottsággal bír. A facebookon az ő remek írásai köré több ezres rajongói tábor, fanklub szerveződött - méltán, mert kitűnő tollú blogger. Pontos, érdekes információkat lehet tőle megtudni. Érezhetően jól mozog a felsőbb politikai és gazdasági körökben és ennek ismeretében karakteres véleménye is van a magyarországi viszonyokról. 

Az is roppant érdekes, hogy míg a két utóbbi blogger írásaihoz csak néhány hozzászólás érkezik, addig Fsp 150, 200 hozzászólóval is dicsekedhet(ne), ha a figyelmes szemlélő nem találná szembe magát azzal is, hogy ezt a magas számot mindössze ugyanaz a 3-4 ember generálja, akik hajdani bloggerei, kommentelői voltak a NolBlognak, s akik profi módon üldöztek el minden civil próbálkozót, kart kartba öltve az éppen ügyeletes szerkesztőkkel.  

 Ezek után bárki megkérdezhetné, hogy ez az egész nekem miért fontos? Minek foglalkozom vele? 

Ha nem tetszik Fsp - nem kell olvasni, ha nem tetszik a Népszabadság azt se kell olvasni - lehet máshol híreket, véleményeket találni, szerencsére bőséges a kínálat a neten. Annak, aki ezt mondja, igaza is van! Nem is olvasom már jó ideje egyiket sem, mint ahogy sokan mások sem! Talán ezért is került padlóra a Népszabadság, mert akárhogy csűrjük-csavarjuk egy-egy sajtó orgánum rangját, értékét mégiscsak a valódi olvasók adják és nem a manipulált mérőszámok! 

Netes barangolásaim közben arról is tudomást szereztem, hogy időközben a Népszabadság szerkesztőségét a tulajdonos ketté választotta, a print és az online nem kapcsolódik össze. A nol.hu önálló szerkesztőségként dolgozik, új főszerkesztő, Borbás Gábor irányítja majd, aki az origo.hu-tól érkezett a laphoz. Bár, az új főszerkesztő éppen hogy csak beleszagolhatott a szerkesztőség levegőjébe, nemhogy érdemi munkát végezhetett volna július elsejétől - máris újabb változás várható a lap háza táján. A kósza hírek szerint a Népszabadságot is tulajdonló Mediaworks új tulajdonoshoz, a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó Opimus Press Zrt. tulajdonába kerülhet. Akit a téma bővebben érdekel, az a IDE kattintva részletesen tájékozódhat.

Őszínte leszek: nem érdekel a Népszabadság sorsa. Sem az, hogy kinek a tulajdonába kerül, sem az, hogy kik és hogyan írják, szerkesztik a jövőben.

 

DE! A szólás- és sajtószabadság bloggerként, civil választópolgárként nagyon is érdekel. Becses, értékes, törékeny valami, amit mindenképpen meg kell őriznünk - mindannyiunk érdekében. 

 

Ha valaki valamiért rosszul sáfárkodik vele, arról beszélni kell! 

 

Ez alól nem mentség a mundér becsületének védelme sem... ha a sorban becsinál az egyik katona, a többi meg hallgatva körbeállja, hogy ne látszódjék, attól annak a sz@rnak még szaga van, ami messzire érződik! Nagyon messzire....  egészen a hiteltelenségig!

 

 (fotók: mno.hu, google)

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://netlesen.blog.hu/api/trackback/id/tr469981268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teréz Anyabagoly 2016.08.10. 10:04:45

Little!

Nagyon köszönöm! A te elismerésed különösen értékes nekem! :)

aLEx 2016.08.10. 12:01:59

Meg kell mondanom, hogy amióta a NolBlog bezárt, a Népszabadság egyetlen cikkét sem olvastam el, meg sem nyitottam. Ugyanez vonatkozik a három bloggernek publikálási lehetőséget nyújtó NolBlogra is. Ennek alapján sem FSP, sem PuPu, sem Jehu írásairól nem tudok véleményt formálni. Bár a mandiner egy-két esetben átvette FSP írásait, azokat sem olvastam el. Nagyjábó tudom, hogy miről szólhatnak.

Magáért beszél, hogy a NolBlogot három emberért tartják fenn. Ha ez a három ember valamire is becsülné önmagát, nem alacsonyítanák le magukat eddig. Tökéletes bizonyítéka annak, hogy bérbloggerekről (megélhetési bloggerekről) van szó.

Egyébként - veled ellentétben - én PuPut sem becsülöm sokra. Egyrészt azért, mert az alpáriság tőle sem idegen. Másrészt pedig azért, mert néhány (ócska, kommersz) poénnak rendeli alá a tartalmat.

Tulajdonképpen azt mondanám, hogy az OPNI feladatát vette át a Népszabadság, hogy a balliberális gyűlölködőknek blogteret biztosítson, ahol kedvükre kiköpködhetik magukat. Úgy vélem, hogy a Népszabadság ezzel pszichés terápiai feladatokat vállalt magára. Ők tudják, hogy mit csinálnak... Én pedig hálát adok az úrnak, hogy lehetővé tette ebből a közegből kiszakadnom.

aLEx 2016.08.10. 12:05:42

A dologban az a szomorú, hogy a Népszabadság hosszú történelmi időszakon keresztül a baloldal zászlóshajója volt, a mindenkori tulajdonosai pedig ebből űznek gúnyt, és ez az, amit lábbal taposnak. Ez nagyon-nagyon sajnálatos.

Teréz Anyabagoly 2016.08.10. 12:16:26

Alex!

Ez, hogy Népszabadság pszichés terápiás feladatot vállalt magára - óriási! A baj csak az, hogy nehéz lenne kiválogatni, ki az ápoló és ki az ápolt! :)

aLEx 2016.08.10. 12:22:56

Talán egyszer, a jövőben majd akad olyan baloldali párt, amely a nép szabadságának eszméjét respektálja annyira, hogy visszavásárolja ezt a patinás napilapot. De jelenleg nincs mit tenni, hisz láthatóan a baloldaliság is árucikké vált.

Teréz Anyabagoly 2016.08.10. 12:23:23

@aLEx: PuPu megtiltotta a blogjai közlését a nol-on, pont ezért. Igazad van abban, hogy a mindenkori tulajdonosok ebből a hajdani baloldaliságból űznek gúnyt, viszont volt egy hosszú időszak, amíg az MSZP volt a tulajdonosa, náluk is lejtmenet volt. Az az érzésem, akkor sikerült annyi képzetlen pártsherpát benyomni oda, hogy komolyan elhiszik, hogy ők csinálják jól. Ha nem, akkor az még rosszabb, mert tudatosan árulják ki a baloldali még maradt értékeit (ha ez még annak nevezhető)

aLEx 2016.08.10. 12:26:25

@Teréz Anyabagoly:

FSP-t talán nem sorolnám az ápoltak közé, ő tipikus megélhetési blogger. De Jehu szerintem már régen megzakkant.

aLEx 2016.08.10. 12:31:24

@Teréz Anyabagoly:

Ezt hogy értsem? PuPu megtiltotta a blogjai közlését? De hisz most is olvashatók az írásai?

"Ha nem, akkor az még rosszabb, mert tudatosan árulják ki a baloldali még maradt értékeit..."
Pontosan erről van szó! Árucikk lett a baloldaliság! Ez része a tömegmanipulációnak! Arra megy ki a játék, hogy a Grincs-félék beveszik a maszlagot, miszerint ez volna a baloldaliság. Így működik már régóta a szocialista párt is. És így csinálnak liberális szavazókat azokból a nyuggerekből, akik megszokták, hogy a NOL-hoz igazítsák a politikai véleményüket.

Pupu Blogja 2016.08.10. 13:37:14

Csak a rend kedvéért: nem tiltottam meg semmit, ott lehetőséget adtak, hogy közzétegyem az írásaimat a felületükön, éltem vele.
De az utóbbi időben elfelejtették közzétenni, amit én közzétételre szántam. kértem valami kis indoklást, de nem válaszoltak, ezért nem tettem mostanában - nem túl régen - közzé ott semmit,
Enyém a veszteség, de az udvariatlanságot felettébb rühellem.
:)

Énekes Vazul 2016.08.10. 16:08:21

Valamikor ezen a néven elég sokat írtam a NOL Blog-ra, kommenteket és blogokat vegyesen. Művészetről, zenéről, ploitikáról vegyesen. Egyszer csak megunták a ténykedésem és nem tudtam a saját blogjaimat sem elérni, sem másolni... gyakorlatilag elérhetelenné tették számomra a saját írásaimat. Miért? Nem tudom, viszont akkoriban, még a régi Kapcsolat.hu oldalon is rengeteget írtam és gyakran észrevettem, hogy az általam használt, vagy kitalált szófordulatok, szóképek, részletek visszaköszönnek FSP blogjaiban. Mit tehettem, én egy senki vagyok, mások meg szemtelen tolvajok. Azemlített bloggerek közül csak egyetlen embert olvasok több kevesebb rendszerességgel, az pedig PuPu, kivel anno, még a Kapcsolat.hu-n kerültünk ismeretségebe és a mai napig nagyra tartom az embert és az írásait egyaránt. Ez másokról nem igen mondható el. Nem minósítem őket, mert ha meglátom a nevüket valahol, az már garancia arra, hogy ne olvassam el, mert tudni sem akarok a létezésükről. Egy ideig szerettem a NB-t,de miután valamiért lehetetlenné tettek, hiába ezséltem a szerkesztővel, moderátorral... bárkivel le se tojtak, azaz dehogynem. Hogy sajnálom e a sajtószabadságot, ha ezt annak lehetett nevezni, akkor természetesen, de ezért nem fogok könmnyeket ejteni. Az Orbán féle maffializmus kiteljesedik, a Média Gestapo hűen teljesíti a rtábízott feladatot, a mésiák szabadságának teljes eltiprását. Göbbels ipari tanuló ezekhez képest, mert Orbán két zsidó származású amerikai főtanácsánadója kitünően ért a hatalom és a média kapcsolatának szükségességéhez. A sok tudatlan FideSS vezetőből lassan szakértőket nevelnek. A baj csak az ezzel, hogy fasiszta beütéssel és ez kicsit ellentmondásos, de pénzért mindent. Miattuk sok zsidó származású barátom szégyenkezik, én csak azzal vígasztalom őket, hogy szaremberek mindig volta, vannak és lesznek, származásra való tekintet nélkül. Hát ennyit akartam csak mondani. Sziasztok. Sanya

Teréz Anyabagoly 2016.08.10. 17:30:01

@aLEx: Nagyjából így van, de ez nem mentség a tahóságra, a csalásra... :(

Teréz Anyabagoly 2016.08.10. 17:31:29

@Pupu Blogja: Már neked se válaszolnak? Akkor ezeknek tényleg elmentek otthonról!

Teréz Anyabagoly 2016.08.10. 17:36:41

@Énekes Vazul: Az, hogy nem voltak elérhetők a blogok sokakkal előfordult! Ez így egy újabb komoly kérdést vet fel, hogy mennyire kellene szűrni az informatikusokat akik blogokhoz, személyes adatokhoz férnek. Valamint azt, hogy a szerkesztőktől milyen szintű informatikusi tudást kellene megkövetelni ahhoz, hogy ilyenek ne fordulhassanak elő! Jó, hogy hozzászóltál, érdekes témát vetettél fel! Azt azért nagyon sajnálom, hogy azóta nem blogolsz! Próbáld meg máshol, ha van még hozzá kedved! Az origo blog felülete a reblog kitűnő! Nagyon odafigyelnek a szerkesztők a bloggerekre, bár az igaz a politikai témájú blogokat nem nagyon szeretik. De annyi minden másról ehet jókat írni...

aLEx 2016.08.10. 18:32:05

@Teréz Anyabagoly:

Ez természetesen igaz. Erre nincs mentség, bárki kövesse is el.

Énekes Vazul 2016.08.10. 19:07:22

@Teréz Anyabagoly: Kössz Teréz, bár nem vígasztalnak a blogjaim eltünései a magyar szecesszióról, a Plakátművészetről,s apróbb novella kezdemények, de a biztatásodra remélhetőleg megpróbálom újra. Szia Kapás Sándor Attila, KSA....Énekes Vazul valamikor.

aLEx 2016.08.10. 20:08:33

@Teréz Anyabagoly:

Ezek szerint már PuPu írásai sem elég jók a NOL-nak. Nem elég "liberálisak"?
Vagy már fizetni sincs pénzük három bloggernek?

Teréz Anyabagoly 2016.08.11. 07:30:50

@Énekes Vazul: Szia! Engem a plakátművészet nagyon érdekel! Mindig megnézem a nyílvános kiállítást a Hősök terén! Ütősek! Szívből örülnék, ha újra kezdenél! :) Egy olvasód már lenne! :)

Teréz Anyabagoly 2016.08.11. 07:38:00

@aLEx: Pénzük biztos nincs, arra, amire kellene! De azért FSP elég jól megél náluk, mert van egy olyan sejtésem, hogy látogatottsági mutató után fizetnek, azért éri meg neki manipulálni... Az, hogy őt preferálják és nem PuPut az meg az ostoba álliberalizmusukat mutatja! De az is lehet, hogy FSP időnként rájuk ordít, mint a vazalusai ránk, anno,, hogy azért akarják elnyomni, mert nácikomcsikomcsinácik! 'Oszt aztán ettől jól megijednek! :))))))))

FSP 2016.08.11. 14:34:26

@aLEx: Sértett ember vagy, ezért írsz ilkyen hülyeségeket. Soha nem voltam megélhetési blogger. Újságíróként dolgoztam egész életemben.

FSP 2016.08.11. 14:38:49

@Teréz Anyabagoly: nagyon tévedsz. A Nolnak 2007-től egészen 2016 elejéig ingyen dolgoztam. Egyetlen fillért nem kaptam tőlük. Bár semmi közöd hozzá, de elárulom, hogy 2016-tól kapok egy állandó összeget. Tehát, hazugság, hogy a látogatottság alapján fizetnének. Nem ordítok rá a szerkesztőségre, mert ha akarnám, sem tehetném, vazallusaim pedig nincsenek, nem is voltak soha.
El kell, hogy szomorítsalak, soha senkivel nem konzultáltama Nolnál arról, hogy mit írjak, vagy miről ne írjak. Ebben állapodtunk meg, és a Nol eddig egyetlen egyszer sem szegte meg ezt a megállapodást.
Tudom, hogy szomorú neked ilyeneket olvasni, de mit tegyek, ha ez az igazság.

aLEx 2016.08.11. 14:41:39

@FSP:

Eszed tokja sértett ember. Ugyan kire volnék megsértődve? A ballib falkára? Akiknek egy értelmes gondolatuk nincs a táborelvű árokásáson kívül?

Persze, hogy újságíróként kaptad a fizetésedet egész életedben. Ahogyan most is. Vagyis te nem "blogger" vagy, hanem újságíró.

FSP 2016.08.11. 15:03:37

@Énekes Vazul: Ki kell hogy ábrándítsalak. Soha, semmit nem vetted át tőled, mint ahogy másoktól sem. Tényleg nem bántásból írom, de az Énekes Vazul névvel a Nolbloggal kapcsolatban most találkozom először. Ha netán valamely más néven írtad a blogodat, azt légy szíves, közöld velem, hátha úgy ismerlek valamennyire.
Azért meg különösen hálás lennék, ha konkrétan említenél néhány mondatot, szófordulatot, amit tőled átvettem volna.

FSP 2016.08.11. 15:14:38

@aLEx: ezt most kivételesen eltaláltad. Újságíró voltam, és most is az vagyok. Remélem, ez nem baj?

aLEx 2016.08.11. 15:16:45

@FSP:

Ha nem veszed rossz néven, ez a "beszélgetés" engem egyáltalán nem érdekel. Befejeztem veled.

Teréz Anyabagoly 2016.08.12. 05:08:50

@FSP: Valóban szomorú olvasni amit írsz, de csak az utolsó mondatot, aminek az a vége az, hogy : ez az igazság... Valóban ez az igazság, mert tudom, hogy nem kaptál a nol-tól egy fillért sem - de csak rész igazság. Ugyanis az MSZP vastagon honorálta az írásaidat, tudomásom szerint még Szabad Sajtó díjat is kaptál. S mivel az általad említett időszakban az MSZP volt a Népszabadság tulajdonosa, csak formai kérdés, hogy honnan kaptad a honoráriumodat. Azt is elhiszem, hogy a nol szerkesztői nem szóltak bele abba, hogy mit írjál, írtad magadtól az aktuáis gumicsont témát, az meg beleillet abba a "profi" szerkesztési kívánalmakba, ami ott elvárás volt. De voltak és vannak is vazallusaid, nem egyszer szóltál be a csapatodnak, hogy "szolgálati közlemény" és akkor az azt jelentette, hogy helyettük te küldöd el melegebb éghajlatra a nem kívánatos véleményt mondót, a "troll"-t, aki nem tett mást mint más véleményen volt, mint amit ott elvártak. Arra azért emlékeztetnélek, hogy a mögéd szorosan felálló csapat, szerkesztőnőcskével az élen vastagon lemínuszolta Andai Györgyöt, aki bloggerként írt a nolnál. Te is tudod, éppúgy mint én, hogy Andai amellett, hogy hosszú éveken át profi újságírója, szerkesztője volt az MTI-nek, valamint tulajdonos-főszerkesztője a magyar média legjobb írásait összegyűjtő rangos hetilapnak a Tallózónak. Az ugyancsak profi módon megírt Polgári történetek című könyvéből közölt részleteket közölt ott - a klikk és az aktuális szerkesztő nagyon nemtetszésére. Sikeresen kimarta a társaság, te egyetlen szót sem szóltál mellette. lelked rajta. Mint ahogy az ellen sem szóltál, hogy a te blogfelületed a trágárabbnál trágárabb hozzászólásokkal üldözték el a nem tetsző véleményt mondókat, valamint azért sem szóltál, hogy boldog boldogtalan nécizni, komcsizni mertek - vita és érvelések helyett.
Egyébként nagy örömömre szolgál, hogy megtiszteltél a hozzászólásoddal, ezt a több éves bloggerkedésed alatt a nol-nál egyetlenegy bloggerrel sem tetted meg.
Valamint az is nagy örömömre szolgál, hogy a nol szerkesztői olyan sokra tartanak, hogy egy teljes kolumnát a te remekműveiddel töltenek meg - mások bánatára! Arról már nem is beszélve, hogy a te és a szerkesztés összhangja olyan eredménye, hopgy a nol-nak már alig maradt valódi olvasója! Ehhez csak gratulálni tudok neked!
Azt azonban érdekes lenne tudni, hogy a nol padlóra tevése önálló munkád volt, vagy esetleg besegített valaki valamivel, ami ilyen szorgalmas munkára ösztönzött?

Teréz Anyabagoly 2016.08.12. 05:20:04

@FSP: Még két kérdés: Miért szüntette meg a nol a szabad blogfelületet? - ugyan is gazdasági okok ezt nem indokolják!
Szerinted a civilszféra kizárása összeegyeztethető szólásszabadsággal?

Teréz Anyabagoly 2016.08.12. 05:56:48

@aLEx: Joggal lehetnél sértett ember azok után, amit a nolos falkától kaptál! Remek elemző írásaid vannak a baloldaliságról, nagy tudású, jó tollú és jószándékú íróember vagy! Erre miben volt ott részed éveken át az állítólagos baloldali lapnál? Mellőzésben, ignorálásban, anyázásban... Ne vedd fel ezt a lekezelő, buksidat simogató lesajnálást! Különösön a álliberelás papagájok falkavezérétől fspétől ne! Téged igazolt már az Indexes látogatottságod! Ennek örülj és írd tovább a jó posztjaidat!

aLEx 2016.08.12. 17:49:49

@Teréz Anyabagoly:

Nem vagyok sértett ember, de az nevetséges, hogy a "főbloggerré" avanzsált "újságíró" (vagy maradjunk inkább a humoristánál?) mekkora presztízskérdést csinál egy ilyen nevetséges dologból.

Énekes Vazul 2016.08.12. 20:49:51

@FSP: Talán emlékszel a Woodoo babák indulója címő írásomra, bár nem ezen a néven jelent meg, hanem a sajátomon. Ezen a néven soha nem politizáltam. Nem az egyetlen... rég volt... figyelemmel kidsérted mások írásait és ha nem volt ötleted, hogy aznap miről írjál, hát kölcsönvettél, nem csak tőlem, hanem a barátaimtól is. Sokszor ők figyelmeztettek, hogy nézd "nektek egY srófra jár az agyatok", persze némi iróniával fűszerezve.Aztán ők is elmaradoztak az olvasóid közül. De ne izgasd magad, te ebből élsz, mi meg munkából.

Teréz Anyabagoly 2016.08.13. 17:31:24

@Énekes Vazul: Úgy látom válasz nélkül maradunk, Fspnek nincs véleménye a szólásszabadságról. Na ez aztán a szomorú...

Kezd el itt újra blogolást, tett fel azt Woodoo babák indulója című írásod, szívesen elolvasnám! Makd hozd ide a lin ket, hogy tudjalak követni! Kellemes szombatot neked! :)

FSP 2016.08.13. 20:53:34

@Teréz Anyabagoly: ezt volt képed írni: "Ugyanis az MSZP vastagon honorálta az írásaidat, tudomásom szerint még Szabad Sajtó díjat is kaptál. S mivel az általad említett időszakban az MSZP volt a Népszabadság tulajdonosa, csak formai kérdés, hogy honnan kaptad a honoráriumodat. "
Valóban kaptam még Szabad Sajtó díjat. És büszke vagyok arra, hogy mások mellett Spiró Györggyel együtt vehettem át.
Az általam említett időszakban nem az MSZP volt a lap tulajdonosa. Kisebb része volt a ,lapban, ha jól tudom, de ebben nem vagyok biztos, kb. 15 százalék.
Soha semmi közöm nem volt az MSZP-hez. Nem mintha ez nagyobb baj lenne, mintha a Fideszhez lett volna közöm, csak a teljesség kedvéért írom.
Persze, ezt te is tudod, és csak azért írsz hazugságokat, hátha vannak, akik elhiszik.

FSP 2016.08.13. 20:56:12

@Teréz Anyabagoly: Miért kevered bele Andait? Szegény, ha ezt olvasná, elküldene téged melegebb éghajlatra, Én nem tudok arról, hogy bárki kimarta volna.

FSP 2016.08.13. 20:57:46

@Énekes Vazul: Tényleg nem tudom, miről beszélsz. Milyen barátaidtól vettem át ötleteket? Egyetlen egy ilyen embert nevezzél meg, légy szíves!

FSP 2016.08.14. 08:40:21

@Teréz Anyabagoly: Minden normális embertől, aki nem olyan mint Anyabagoly és Vazul, elnézést kérek, amiért válaszoltam ezeknek a szánalmas szerencsétleneknek. Egy szint alá nem szoktam lemenni, most is csak azért tettem, nehogy ezek az általuk terjesztett hazugságok megválaszolatlanul maradjanak.

Teréz Anyabagoly 2016.08.14. 20:39:42

@FSP: A te szádból nem igazán hangzik jól, hogy engem lehazugozol, nem gondolod? De a lényege nem az volt az írásomnak, hogy téged fizetett-e valaki vagy sem! Erre te hegyezted ki a dolgokat! A lényeg mellett megint elsétáltál! A Szabad Sajtó díjadra pedig legyél csak büszke - más ugy sem lenne rá az, rajtad kívül!
Andait a nol-os klikk pedig kimarta, írásos nyoma is van, amivel elköszönt, s eléggé meglennék lepődve, ha azért, mert ezt az írást megírtam engem küldene el melegebb éghajlatra és nem téged! Ugyanis nála tisztességesebb dőszerkesztőt nem ismertem! A Rallózóba még véletlenül sem kerülhetett bele úgy írás, hogy valaki odaszólt neki... A hitelességére volt a legbüszkébb, s okkal!

Teréz Anyabagoly 2016.08.14. 20:53:35

@FSP: Fospé! Én nem sértegettelek, csak leírtam, adatokkal igazoltam, hogy milyen érdekes számok futottak, futnak a nol-on!
Esterházy mondását pedig ne vedd a szádra, mert megfordul a sírjában!

Színtről pedig ne beszélj, mert te mindenféle színthez képest a budi legaljára kerültél az olvasottsági mutatóid manipulálásával, amihez a nol menedzsmentje asszisztált, mert ezt csak ott lehet megtenni, ahol ezt megengedik!

Egyébként pedig nem azért került a Népszabadság ilyen mélypontra - s ezzel együtt a magyar baloldal is mert ilyen színvontalan újságírókkal, kommunikációs szakemberekkel közelített a baloldali emberekhez?

Nem kéne már a 3,14csába nyugdíjba vonulnotok, hogy érdemi munkát lehessen kezdeni egy fiatal csapattal?

Ugyan a budiba nem szoktam belekiabűlni, de még egyszer megkérdezem:

A civil szféra, a baloldali író, gondolkodó emberek indoklás nélküli kizárása a szabad blogolás megszűntetésével összegeyzetethető a szólásszavadsággal??????
Nem kell neked válaszolnod, elég ha az illetékes megteszi - nem kell címoldalon, elég egy rövidke kis írásban a sajtószabadság követelése alatt! Esetleg meg is köszönhetné a törzsbloggerek, civil baloldaliak több éves ingyenes munkáját, amivel azért lökte valamit, nem is keveset a lap olvasottságán!
süti beállítások módosítása