Fricskák a kultúrhatalomnak
2016. augusztus 17. írta: Teréz Anyabagoly

Fricskák a kultúrhatalomnak

Ötven éves a Táncdalfesztivál

Látom ám a neten, hogy ötven éve rendezték meg az első Táncdalfesztivált Magyarországon! El is hűltem rögtön! Ötven éve????? Ilyen öreg lennék, mikor lélekben pont annyi vagyok (majdnem) mint akkor? Ami rajtam kívülről látszik az csak megtévesztése másoknak, meg a sors kicseszése velem! De túl lehet élni - nem fáj! Főkeg ha az ember öreglánya ilyen gazdag - emékekben...

cinitancdalfesztival.jpg

Igen, bizony úgy volt az akkor, ahogy mások is mesélik, össznépi kultúrprogram volt a Táncdalfesztivál. Amikor adták az egész ország (nemcsak a fele) a szomszédék tévéje, meg a Keravill kirakataiba kirakott tévék előtt tolongott, hogy láthassa, hallhassa a fellépőket, Koncz Zsuzsát, Kovács Katit, Zalatnay Saroltát, Harangozó Terit, Zoránt, Aradszky Lacit a magyar beat együtteseket az Omegát, az Illést, a Metrót... Akik akkor és ott kaptak először óriási nyílvánosságot, s népszerűségük azóta is töretlen. A mai unokák éppúgy dúdolgatják az akkor slágerré lett dalokat, mint a nagymamájuk, annak idején és még ma is...

Nekem, akkori mezei tininek, legjobban Zalatnay Cini jött be. Olyanra vágattam a hajam, olyanra festettem a szemem, miniszoknyát is gyártottam és még hosszúszárú csizmát is sikerült beszereznem olcsón! az Alkalmi Áruházban. Igaz nem ezüst színű volt, mint a Cinié, de állítólag az övé sem volt igaziből ezüst színű csak egy gumicsizmát festett be kályhaezüsttel...

Így visszapillantva jókat derülök azon, amit akkor nem igen vettem még észre. A Táncdalfesztiválnak természetesen megadta a kultúrhatalom a stílusirányt, miszerint jó lenne, ha magyar népzenei motívumokkal komponálnák össze a beates számaikat. Az Illés együttes, Szörényi Leventével az élen profin össze is hozta így a győzelmet.

Persze ehhez nem lett volna elég a paszomány zsinóros Bocskai mente. Pedig igazán jól állt a fiúknak, különösen Bródynak, olyan helyesen esetlenül mozgott benne! ( vidáman mosolygok, miíg hallgatom!)

 

Az akkori Syrius együttes, amelyiknek Pápai Faragó László volt az énekese már nem bírta ki, hogy ne adjon egy jó kis fricskát a zsűrinek, a kultúrhatalomnak! Rántottak egyet a húrokon, aztán ment az umcsa-umcsa-umcsázás hangosan röhögésig! Most sem bírom ki vihogás nélkül! 

 

 

A legszebb történet azonban Kovács Józsihoz, a csepeli munkás fiúhoz kapcsolódik, akiből a Táncdalfesztivál és Csepel munkás közössége nélkül egészen biztosan nem lett volna az, aki...

A jó hangú fiú elindult a dalversenyen, ám a zsűri az érzelmesre sikeredett, se nem beates, se nem magyaros, csak egyszerűen érzelmes, szerelmes dalt csúnyán lepontozta. Így Kovács Józsi a kieséses rendszerben működő vetélkedőnek végleg búcsút inthetett.

 

De a csepeliek ezt nem hagyták annyiban! Síppal, dobbal, nádihegedűvel, kereplőkkel, transzparensekkel az utcára vonultak - TÜNTETNI! Ez volt az egyetlen "ellenzéki" tüntetés a Kádár rendszerben! Ott volt egész Csepel, többen voltak az utcán, mint egy Fradi -Újpest meccs előtt!

Mit lehetett tenni a népakarat ellen? Így hát Kovács Józsi továbjutott... ésss! Eljutott egészen a bécsi Staatoperig, ahol Kovács József operaénekesként minden fellépésével hírdette: sokra képes a tehetséges magyar, ha akar!

 

Nyugodjék békében, éppúgy, mint a többiek is - Harangozó Teri és mások, akik akkor léptek a rivaldafényben, de ma már nincsenek köztünk, hogy együtt nosztalgiázhassunk az ötven évvel ezelőtti nem könnyű, de gyönyörű, perceken pillanatokon...

Valahogy így...

...

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://netlesen.blog.hu/api/trackback/id/tr3610416904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MR3 Béla 2016.08.18. 01:03:20

A magyar helyesírás pedig már vagy 150 éves, és az ötvenévest egybeírják benne.

Aki a cikkíróhoz hasonló félanalfabéta, miért próbálkozik írással?

Teréz Anyabagoly 2016.08.18. 08:33:23

@MR3 Béla: Bélám! Ajánlom figyelmedbe az MTA oldalát a szinte naponta változó helyesírási szabályokról - 150 év ide, 150 év amoda! :) (ez itt egy mosoly jele) ez meg itt egy link neked - tanulmányozásra:

www.helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/suggest

Ez nem cikk, csak egy személyes poszt,emlékekről, amit éppen azért írok, hogy hátha egyszer mégiscsak sikerül megírnom valamit mindenki megelégedésére!

Hánykor is szóltál hozzá? Éjjel 1-kor? Nem tudsz aludni drága Bélám? Hallgasd meg a zenéket, isten bizi' jót tesz a hangulatodnak!

Örülök, hogy itt jártál, remélem máskor is találkozunk! :) (megint mosoly)

Dorinda41 2016.08.18. 10:11:13

Nem régen néztem vissza ezeket a fesztiválokat sorrendben. Mennyire látszott, hogy az első még olyan kis gyerekcipős, a második már sokkal profibb lett. A számok, azok ma is fantasztikusak, pedig akkor születtek, amikor én. Az esély egyenlőségről pedig akkor nem beszéltek, hanem gyakorolták. Nagyon jó volt látni, hogy a kereskesszékes Majláth Júliának lementek átadni a díjat.

Teréz Anyabagoly 2016.08.18. 12:29:19

@Dorinda41: Nekem is nagy élmény volt újra látni a régi felvételeket. Bizony, milyen jó számai voltak Majláth Júliának és mekkora szeretettel vették körül! A fellépők hangja is fantasztikus volt! Gyuri bá'-ról - Korda Györgyről még nem is írtam a posztban, pedig az ő szekere is az első '67-os fesztiválon indult be igazán! Már akkor káprázatosan énekelt, s azóta sem kopott el a hangja!

www.youtube.com/watch?v=5GH5hLHCaT4
süti beállítások módosítása